Entrelac / Spundiņraksts

http://foto.inbox.lv/ilsab/12-01-2010?password=musturs

Ļoti sens darbs. Ar vēsturi.Paraugs no Die kleine Diana Extra. Gads nav minēts, tāpēc arī nevaru noteikt, cik sen žurnālu dabūju. Tas varētu būt pagājušā gadsimta 80.-to gadu beigas / 90.-to sākums. Noteikti atceros, ka tolaik strādāju CFI, katra šāda žurnāla parādīšanās institūtā bija vesels notikums un tas pabija daudzu adošo sieviešu rokās.
    Kur es žurnālu dabūju? Nudien neatceros... Skleroze krietni pabojājusi manu pelēko vielu. Šis džemperis mani tolaik tā uzrunāja, ka, izrādās, esmu pati (rokraksts uz apdzeltējušās lapiņas par to liecina, tas ir mans) izkodusi rakstu no vācu valodas, kuru neprotu.Dzijas - kādus čuņčus tik mājās varēju salasīt - pamatā gublāns.
   Kurā gadā es to adīju - neatceros. Meita atceras, ka valkājušas esot mēs abas (adīju to sev...), kura pirmā tikusi tam klāt. Tas tomēr varēja būt 90.-to gadu sākums.
          

Apraksta lapiņa veca, tāpēc ielieku aprakstu šeit, lai nepazūd.
Apraksts
Valdziņu skaitam jādalās ar 11 (skaitu var mainīt). Malas valdziņu nevajag!
1.rinda (turpejošā, labā puse).* Izada 2 v labiski, darbu apgriež uz kreiso pusi, 1 v noceļ, 1 izada kreiliski. Darbu apgriež. 1 v noceļ, 2 v izada labiski. Apgriež, 1 v noceļ, 2 v izada kreiliski. Apgriež. Izada 4 v labiski. Tā turpina, kamēr uz labās puses adatas ir 11 valdziņi.*
   Tad atkal 2 v. Izada, darbu apgriež utt. Tos 11 v, kuri veido pirmo trīsstūri, tagad neaiztiek. Ada tikai, lai izveidotos nākamais trīsstūris no 11 v. Un tā līdz visi paredzētie trīsstūri gatavi.
2.rinda (atpakaļejošā,kreisā puse). Sākuma malas trīsstūris. Nobeidzot pēdējo trīsstūri, ar citas krāsas dziju adatas sākumā uzmet 2 v. Darbu apgriež. *1 v noceļ, 1 v pieaudzē, 1 v saada kopā ar iepriekšējās rindas trīsstūra pirmo valdziņu. Apgriež. 1 v noceļ, 2 v labiski.* Atkārto, kamēr visi iepriekšējās rindas trīsstūri saadīti kopā ar jauno trīsstūri.
Piezīme. Tā kā tur tika uzmesti 2 lieki v, tad, precīzi adot, tur būs nevis 11, bet 13 v. Tam jāseko un kādās rindās jāizlaiž apmetums, lai noteikti sanāktu tikai 11 v.
   Sāk adīt taisnstūrus. Uzlasa 1.rindas nākošā trīsstūra brīvo malu, lai sanāk 11 v. 10 valdziņus ada kreiliski, vienpadsmito saada kopā ar iepriekšējās rindas nākošā trīsstūra valdziņu. Tā ada, līdz visi iepriekšējā trīsstūra valdziņi saadīti.
   Nobeiguma malas trīsstūris (vēl piederīgs kreisajai pusei). Uzlasa iepriekšējās rindas trīsstūra malās 11 valdziņus. Ada kā sākuma trīsstūri, tikai malā saada 2 v kopā, lai veidotos trīsstūris.
Maina dziju.
   3.rinda. (turpejošā, labā puse). Uzlasa no beigu trīsstūra iekšējās malas 11 v. Ada, katru pēdējo valdziņu saadot kopā ar nākamā četrstūra valdziņu, kamēr visi valdziņi saadīti.
Atkārto 2. un 3.rindu.

1. Jāuzmana, lai malas trīsstūros vienmēr būtu tikai 11 valdziņi.
2. Lai dzijas nevajadzētu noraut (jo gabals līdz nākamajai reizei ir liels), es ar tamboradatu gar malu, pa malas valdziņu kreiso pusi vaļīgi uztamborēju uz augšu līdz vajadzīgajai vietai un ievedu dziju darbā. Pēc tam sašujot, tos varēs ieslēpt iekšā, bet dzijas nebūs sagraizīta.
  Vienīgi, ja ada ar daudz krāsām, un krāsa atkārtojas pēc kādām 10 rindām, tad gan labāk nogriezt nekā staipīt visus kamolus līdz.

Resursi internetā:
http://forum.knitting-info.ru/index.php?showtopic=6118&st=10
http://foto.inbox.lv/ilsab/12-01-2010?password=musturs
* * *







Komentāri